Hur slutade Westworld säsong 1?

Westworld säsong 1 är över! Det har varit en riktig ride.  Jag har precis sett klart avsnittet och behöver ett inlägg för att bara ventilera med er. Så vilka violent delights fick violent ends?

hur-slutade-westworld-sasong-1-2

Klicka in för att läsa vad jag tyckte om Westworld 1×10 “The Bicameral Mind”. Spoilers för hela säsong 1. You have been warned.

Jag kände innan att hela säsongen hängde på vad jag kände för det här avsnittet. För hade de gett oss ett stampa-på-samma-ställe, gå-runt-i-samma-maze-utan-att-någonsin-nå-mitten (hehe) så hade jag slutat titta. Men som tur var så hände ju inte det. WOWZA det där var en säsongsavslutning. Tyckte att de skötte det så skickligt, gav oss tillräckligt med svar för att få oss hooked men inte utan att lämna lite cliffys till nästa säsong.

Mina tankar om avsnittet i punktform.

hur-slutade-westworld-sasong-1-1

→Så William = Man in Black. Mest antiklimatiska avslöjande ever?? Jag tror att alla och deras mamma hade gissat ut det vid det här laget.

→Det var extremt tillfredsställande när Dolores bara ”I’m crying for you” (haha vi med) och sen när hon slog honom och drog honom genom kyrkan. Önskar att hon även fick göra slut på honom. 😈 Han var ju alltid ett riktigt scum in training.

→DENNA HIMLA MAZE. Äntligen fattade man vad den var och jag som tyckt den varit så jobbig hela säsongen förstod ju meningen. Jag tyckte det kändes så jobbigt att det skulle vara något abstrakt skräp men nej, det var ju kristallklart. Arnold ville se om Dolores (och alla) kunde hitta till sitt egna medvetande. Höra sin egna röst, LYSSNA till sin egna röst och göra sina egna val. Och William har lagt 30+ år på att försöka hitta den när den verkligen inte var ”meant for him”. Hade man varit skadeglad av sig så hade man ju fått sig ett gott skratt.

hur-slutade-westworld-sasong-1-5

→Arnold. :( Blev många svar gällande honom med. Jag har känt att av alla backstorys man kunde ge så var det rätt taskigt att ge Bernard en där hans son dog men nu förstår jag. Tydligen jobbar man bättre när man är deprimerad. ;) Skojar bara. Och Arnold offrade sitt liv för att parken inte skulle öppna…och lyckades nästan. Har tänkt hela tiden att Ford dödade honom indirekt, men nu tror jag att det var en stor sorg och i själva verket ville han ju samma som honom nu?? (typ)

→Lite tråkigt att hela Maeves badass-plan faktiskt var programmerad av någon. Hade hellre velat ge all cred till henne. Men det var en av sakerna som ligger kvar som en fråga inför säsong 2. VEM programmerade hennes escape? Och Alex fick ju aldrig läsa klart vad det var meningen att hon skulle göra efter hon kommit till tåget, alltså vet vi inte om hon gick efter sin dotter av egen vilja…eller för att hon var programmerad till det. Jag lutar mot programmerad till det (men hon tror att hon valde själv) eftersom de behövde en anledning att få henne att stanna i parken självmant.

hur-slutade-westworld-sasong-1-4

→Jag underskattade Hectors karaktär. Vilken chill kille. Tog det verkligen med en klackspark när Maeve förrådde honom. Och svårt att inte känna en viss nöjdhet över hur han och blonda tjejen bara SLAYED alla, för alla icky saker som hänt med dem. Btw, ni såg väl genom hela eftertexterna?

→Stackars Teddy. Under hela säsongen har han bara varit en…hjälplös tool. Slutet var inte annorlunda för honom.

→ Att Wyatt = Dolores var nog det näst mest underväldigande avslöjandet. Det hade väl de flesta räknat ut med? Dock uppskattade jag hennes historia för första gången på väldigt länge. Hon har varit en snoozefest under många avsnitt men äntligen kunde hon lösa mazen och börja göra sina egna val. Som tillsammans med Wyatt-sidan av hennes personlighet betydde reeeeevenge. Det var ju annorlunda den här gången när hon dödade Ford. För han programmerade inte henne, även om han pushade henne till det så var det hennes val. Det är ju huge.

hur-slutade-westworld-sasong-1-7

→Rätt åt man in black när han stod där i slutet och kände sig patetisk. Eller hoppas han kände sig det som klätt ut sig och lekt i flera år, i jakt på något han aldrig kunde få. Snacka om tragisk person.

→Favoriten med allt i avsnittet var att vi fick förstå Ford. För ingen har ju vetat att vad det är människan vill egentligen?! Hans creepy agenda. Han hade jobbat under extremt många år bara med att färdigställa vad Arnold började. Frigöra the hosts. Men på ett lite mer våldsamt sätt kanske? Vad hände egentligen under den där festen?? Vad var hans plan på sikt? Han hade ju jobbat på den i 30 år.

Nu har säsong 1 åstadkommit det de ville och jag känner mig väldigt spänd på att se fortsättningen och vart parken/Westworld går efter det där. Jag tyckte det var väldigt bra!! Vad tyckte ni om avslutningen på säsong 1?

Comments

 1. says

  Alltså.. är denna serie värd att se? :P
  Har hört mycket om den men inte vetat om jag ska börja se eller inte. Den låter rätt mysko. :P

  • says

   Jag tycker att helheten av säsong 1 var värd att se, men ska inte förneka att det var ganska segt ett tag där i mitten. Men du borde kolla in första avsnittet och se vad du tycker! Det är ett eget koncept så antingen gillar man det eller inte, första avsnittet beskriver bra hur resten av serien kommer att vara.

 2. Daniel says

  The Man in Black fick väl ändå som han ville i slutet? Han ville exakt samma sak som Ford och när värdarna kom till festen såg han väldigt nöjd ut (trots att han blivit skjuten). Han har såklart missförstått allt och blivit rätt skruvad i huvudet längs vägen, men hans plan var från början att få värdarna fria.

  Jag tolkade det som att Maeve gjorde sitt första egna val när hon klev av tåget. Sen tror jag Ford programmerade henne att bryta sig ur för att distrahera personalen från vad som egentligen hände.

  Kan vi vara säkra på att Ford inte var värd där i slutet?

  Jag hoppas nästa säsong blir en fortsättning och inte fristående med en ny park som fokus. Känns som de hintade lite om det när Maeve hittade de kinesiska värdarna.

  • says

   Jo han blev ju jättenöjd med det. Gottade mig bara åt hur deppig han var över det innan. ;) Och hoppas på att han sekunden efter han fick det där nöjda leendet fick ett andra skott någonstans..

   Det blir intressant att se vilket det var! Jag tyckte att när Felix läste i hennes programmering så sa han ”you get all the way to the train and then…” och det kändes inte som att det skulle sluta med att ”och sen åker du iväg” utan att något stoppade henne sen. Så jag tror på att det var programmerat men vi får se!

   Nej inte alls. Skulle inte bli förvånad över den twisten. Eller tanken slog mig att det han byggt i källaren var en host-version av sig själv. Så människan Ford dog men roboten överlevde så han kunde leva för alltid.

   Ja eller hur…jag hoppas att om de väver in flera parker så visar de fortfarande denna parallellt.

   • Cecilia says

    Bernard säger ju att det står att Maeve ska nå mainland med tåg. I hennes programmering står det dessutom ”Mainland infiltration” efter escape. Iom att hon inte åker någonstans tänker jag att hennes val att gå av tåget var hennes eget och att hon går emot sin programmering.

 3. MarieF says

  HEJ! Det var ett tag sedan jag tittade in här och jag kom in för att jag sett alla avsnitten av frequency och kom att tänka på dig. Följer du den? Den är ju såååå du!! Nostalgin, elektrisiteten mellan skådisarna, storylinen som är unik OCH en ev crush på en skådis ;)

   • MarieF says

    Nej, den tog aldrig tag i mig heller, men så såg jag en recension och tänkte ”oj då…”
    Tror den handlar mycket om var man är i sinnestämning. Det är mycket dialoger som är så vackra <3<3<3 Men just känslan mellan Peyton List och Riley Smith (!) är magisk och fick mig att tänka på dig haha,,,

    Får se om jag hade rätt!

 4. Julia says

  Jag ska erkänna att jag inte kollat sådär noga på Westworld, tycker det har varit så tråkigt bitvis. Därav hade jag inte gissat varken att hon var Wyatt eller att han snubben var the man in black, kul för mig ju. Kanske är det därför jag inte heller känner så mycket sympati för hostsen? Ser dem lite som zombies på väg att bryta sig ut, just nu är de ok men man vill inte ha dem ute i riktiga världen liksom, och har grämts många gånger över personalens inkompetens och att de inte löser problemet. Även om jag hejat på Maeve tycker inte hennes breakout var sån bra idé. De hade gjort det bra med tidslinjerna, det hade jag verkligen inte fattat tidigare.

  Överlag tycker jag att den här serien har haft ett storyproblem, vissa grejer har varit för abstrakta och gjort att man tappat intresse och fokus. Tror nästan konceptet hade funkat bättre på film. Många karaktärer kändes som att de bara var där som utfyllnad, som Sizemore till exempel, och hon lilla behaviortjejen som var borta helt plötsligt. På film hade de varit med mycket mindre. Och fattar fortfarande inte vad poängen med Teddy var.

  • says

   Ja, jag håller med dig helt. Det var väldigt segt ett tag…speciellt i mitten. Och alldeles för abrakt/inga svar. Sen blev tempot bättre mot slutet av säsongen och tyckte verkligen att säsongsavslutningen var så bra så den sonade upp för resten.

   Men jag har alltid hejat på hostsen, har alltid velat att de ska fighta back så jag älskade just den biten haha.

 5. says

  Alltså jag må vara knäpp men vem var Wyatt?! Haha googlade på honom, men kommer inte ihåg honom från serien. Är jag dum eller hade han ingen stor roll?
  kan tilläggas att detta sista avsnitt tagit 1,5 vecka att se, hinner se typ 10 minuter åt gången pga 9 månaders bebis.
  Får nog ta och se om serien inför säsong 2 sen :P

  • says

   Haha man fick ju aldrig se Wyatt så det var säkert därför. De pratade bara om honom, han var den stora skurken som Teddy pratade om och som han och Man in Black letade efter.

   Nawww de där småttingarna som inte har vett att somna på beställning 😇 Men bebisgos måste ju vara det bästa sällskapet till att titta på tv så de har ju det till sin fördel i alla fall. 😅

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.