The OA säsong 1 (Netflix)

The OA säsong 1

The OA är en originalserie från Netflix och är ganska svårklassad i en kategori. Man måste helt enkelt kolla in den för att förstå. Nu har jag sett klart säsong 1 som består av 8 avsnitt. Jag har tidigare skrivit ett inlägg med mina första tankar så för er som inte har sett än och vill läsa spoilerfritt så kolla in det istället → Första intryck av The OA på Netflix.

Det här inlägget blir för att prata det som hände i säsong 1. Jag hoppas ni vill diskutera med mig! Klicka in för att läsa mina tankar om The OA säsong 1.

The OA säsong 1 på Netflix

Jag slets hela tiden mellan två tankar. 1) det här är flummigt mumbo jumbo och 2) det här är en sån vacker serie. Nu i efterhand kan jag sammanfatta den med ”gripande men konstig”. Och inte för alla.

För mig var serien lite ojämn. Den började med en helt annat ton, sedan utvecklades (och fördjupades) storyn för varje avsnitt. Jag tyckte att avsnitten i mitten var allra bäst. Det var trippy, yes, men jag kände mig så fast i historien. Egentligen gillar jag inte FÖR mycket övernaturligt på det där sättet men här kunde jag svälja det för det kändes betydelsefullt och noga utvalt.

Men jag gillade inte slutet. De byggde upp något stort men i de sista två avsnitten så började det fallera. För mycket build-up och det kändes som att de fegade ut lite? Det är alltså inte för att det var ett ”öppet slut” utan hur slutet gjordes. Jag tycker att ”oj var allt bara påhitt??” är en ganska billig och enkel twist. Så jag blev besviken att de använde sig av den.

The OA säsong 1 på Netflix

Vad var sant?

Nu tror jag inte att hon hittade på allt. Böckerna kunde varit planterade, vem vem.  Jag lutar åt att delar av det hon berättade var sanna men inte allt. Tror inte att Hap kunde döda dem om och om igen. Det kan ha varit symboliskt. Något traumatiskt gick hon igenom och jag tror på att hon träffade de andra personerna där. Jag önskar att de hade kunnat lägga mer tid på slutet att utforska den frågan. Det kändes så snabbt när de började lägga ut tvivel för vad som var sant – och sen var säsongen bara över.

För att avsluta med något positivt så hade jag en stor favoritdel: att karaktärerna hittade varandra. Otroligt vacker scen när de dansade tillsammans (en av favoritscenerna) och att BBA sprang tillbaka efter ”my boys”. Jag blev totalt tårögd. Det var en liten tröst och någon behållning (med ett annars otillfredsställande slut) att OAVSETT vad som faktiskt var sant med OA och om hon hittat på eller inte, så hade de varandra och kunde stötta varandra i en sån fruktansvärd situation. Jag tyckte att det var riktigt vackert gjort.

Men nu vill jag höra från er! Vad tyckte ni om The OA säsong 1?

Comments

 1. says

  Instagram. Har just upptäckt vilken guldgruva det är för att diskutera serier, hitta serienyheter och se fina/roliga/bra screen shots/edits från olika favoritserier. Plus så är ju väldigt många av skådisarna från mina favoritserier aktiva där och det gillar jag också. Följer givetvis dig där (och på face, bloggen, youtube och Twitter) 😊

 2. Jessica says

  Jag förstod det inte alls som att hon hittade på allt, de försökte definitivt förvirra en på slutet men hon hade ju drömmar innan något traumatiskt/hemskt skulle hända.. först bussolyckan – hon drömde om att drunkna.. sen kidnappningen – hon drömde om en man hon skulle träffa i New York.. och sen hade hon drömmar innan skolskjutningen (minns inte vad hon drömde). De första 2 förstod hon inte och kunde inte stoppa men den tredje lyckades hon förstå! Även fast lite försent.
  Angående böckerna, det här är såklart bara en gissning, men hon hade ju inte tillgång till internet i början på serien så kunde hon inte ha lånat de i ett bibliotek för att själv förstå mer om vad som hänt och hitta info om Homer? Skulle man inte söka på alla möjliga vis om man själv va i den sitsen?
  Vad tror du?

 3. Caroline says

  Ja jättekonstigt slut och jag blev enormt besviken över just att det vinklades som att allt bara var påhitt. Man kan väl inte göra en serie som bara handlar om inbillning från början till slut… Känns så konstigt. Hoppas verkligen att det blir en nästa säsong och att de lyckas rädda upp det där dåliga slutet och ge serien mening igen. Känns så konstigt att deras speciella dans ”bara” handlade om att distrahera någon i några sekunder. Jag vill verkligen att det ska finnas en djupare mening än så, och att dom andra tillfångatagna faktiskt finns o att de ska få en chans att bli fria igen dom också. Hoppas hoppas! Kommer absolut ge nästa säsong en chans om det blir någon. :)

 4. Anna says

  Jag håller med. Jag blev stundvis förvirrad, skeptisk och förtrollad. Slutet blev jag lite sur över. Kommer det någon mer säsong?

 5. Reya says

  som jag har väntat på det här inlägget! Så i brist på egna ord håller jag med dig om dina. Konstig, fascinerande, vacker, tröstlös, gripande….och så glad att en andra säsong kommer. då hoppas på liiite mera svar. Vad gäller böckerna så kan de vara planterade, för vad gjorde FBI-psykologen där mitt i natten hemma hos the OA?
  och så läste jag att hon började berätta historien ganska omgående efter att hon blev kompis med Steve, så hon kunde inte ha läst (de tjocka) böckerna och baserat sin historia på de ?!?!

 6. Ida says

  Jag slukade serien på en dag. Jag tycks vara den enda som gillade serien från första sekund. Så många frågetecken men också så många RYSNINGAR. Oh my, oh my. Jag ser verkligen fram emot säsong två.

 7. Melinn says

  Tack för tipset om denna serie! Såg klart den på 3 dagar, blev klar nyss! Tack vare era recensioner om att den inte är för alla, och att slutet är otillfredsställande så hade jag typ 0 förväntningar på serien! Vilket gjorde att jag verkligen kunde typ slappna av och enjoy the show på nåt konstigt vis haha.

  Tyckte den var såå vacker och annorlunda och vilka vändningar sen! Man kunde aldrig gissa sig fram till vad som skulle komma näst!

  Och jag tror starkt att säsong 2 kommer bli så mycket bättre. För nu har skaparna fått ta del av väldigt bra feedback och jag tror dem har alla verktygen dem behöver för att kunna skrapa av ytan av lagren som var otillfredsställande, och att dem kommer ge oss en starkare story nästa gång :)
  Skaparna till denna serie är väldigt ambitiösa och man ser att dem verkligen lägger mycket kärlek i sitt skapande.

  Scenen i matsalen gav mig tårar i ögonen, trodde att det skulle bli en hemsk massaker, men sen kom ännu en vändning, och det var så vackert, jag satt och stor bölade. Men just slutet var inte så roligt att se, hur hon blir skjuten och sen de sista scenen. Så jag är så glad att vi får en säsong 2.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.