En guide till Chicago Fire, PD, Med och Justice

en-guide-till-chicago-fire-med-pd-justice-4

Efter att det i våras blev klart att det kommer en FJÄRDE medlem i Dick Wolfs Chicago-serie så tänkte jag att det passade med en liten guide till alla fyra. Som ni säkert vet finns det redan brandmännen i Chicago Fire, poliserna i Chicago PD, läkarna i Chicago Med och nu kommer även advokaterna i Chicago Justice. Ni som följer Chicago PD kanske såg deras bakdoor-pilot i maj där de introducerade några av karaktärerna. Piloten fick ett sånt bra mottagande att den snart beställdes till serie efteråt.

Jag vet att det finns många av er som redan följer en eller flera av serierna (och vill gärna höra från er vad ni tror om Justice) men för er som inte gör det än så tänkte jag skriva ner en liten guide. Vad handlar alla om? I vilken ordning ska man se avsnitten? Vad tycker jag om dem? Vi kör allt nedan. Har ni lite extra tid på era händer och är redo för att hugga tag i ett nytt projekt så kolla in och se vad ni tycker. Det roliga med de här serierna är att man får mycket mervärde om man gillar dem. Man kan kolla på bara en av dem, men kollar man på fler så vävs de ofta ihop med sina systerserier. Det är något de lyckats med och gör mer naturligt och oftare än jag sett någon gång tidigare på tv.

En guide till Chicago Fire, Chicago PD, Chicago Med och Chicago Justice

en-guide-till-chicago-fire-med-pd-justice

Vi börjar med den som kom först, Chicago Fire. Den här serien följer brandmännen och sjukvårdarna som jobbar på Firehouse 51 i Chicago. Alla är som en stor familj och det är ungefär lika mycket storylines om de personliga problemen som det är action. Skulle säga att det är 50/50. Jag gillar den för karaktärerna och deras relationer till varandra, ibland är jag lite uttråkad under brand-sekvenserna. Jag vet inte varför men av någon anledning är det den här som jag lättast halkar efter med av de tre Chicago-serierna som finns just nu. Så av tre ligger den på tredje plats hos mig. HÄR kan man se när jag först tipsade om den.

När kommer den tillbaka? Säsong 5 av Chicago Fire börjar den 12 oktober.

en-guide-till-chicago-fire-med-pd-justice-1

Efter Chicago Fire kom Chicago PD. Den handlar om en specialstyrka hos Chicago-polisen, ledd av Hank Voight. Han har ibland sina egna metoder för att få saker gjorda, som inte alla håller med om. Men precis som i Chicago Fire är de också som en familj tillsammans. De kopplas ihop med Fire för att en av poliserna i specialstyrkan är bror till en av brandmännen. Om man jämför de två med varandra så tycker jag att PD är lite mer “gritty” och kan ha tuffare storylines. Det blir lite mer obehagligt när det handlar om mord istället för bränder. Jag tycker den är bra och samma här, speciellt för karaktärerna. Mina favoriter är Sophia Bush som Erin Lindsay och Jesse Lee Soffer som Jay Halstead.

När kommer den tillbaka? Säsong 4 av Chicago PD börjar den 22 september.

en-guide-till-chicago-fire-med-pd-justice-2

Sen kom Chicago Med. Det är ett sjukhusdrama som följer läkarna som stundvis jobbar tillsammans med brandmännen och poliserna. Här får man se Will Halstead, som är bror till Jay Halstead i Chicago PD (gotta love those Halsteads). Av alla tre serier som finns just nu så är detta min personliga favorit. Det kan vara att jag är svag för sjukhusdraman men jag har gillat den sen start. HÄR kan man läsa mer om vad jag tyckte i min första recension. Ibland skulle jag vilja se mer av deras privatliv, önskar att det var 50/50 här med, men man får det i alla fall i en liten dos. Kanske 30/70? Jag gillar som sagt sjukhusserier så därför har den redan ett litet framsteg men jag tycker även att de har lyckats med karaktärerna här.

När kommer den tillbaka? Säsong 2 av Chicago Med börjar den 23 september.

en-guide-till-chicago-fire-med-pd-justice-3

Sist ut är Chicago Justice. Den officiella beskrivningen låter såhär: “Serien kommer att följa delstatsåklarens hängivna gäng av åklagare och utredare som måste navigera stadens politik och tvister medan de dyker in med huvudet före i kampen efter rättvisa.”. Jag har svårt att säga om den kommer vara bra eller inte nu på förhand men om den följer samma format och lyckas med kemin mellan sina skådespelare så tror jag att den kan vara en fjärde lyckad serie. Jag brukar gilla advokatserier och hoppas att den är lite som Advokaterna (The Practice) som gick på 90-talet. Skulle gärna se samma småmörka känsla. Vi får se om den lever upp till sina storasyskon! En recension kommer på den efter den har haft premiär.

När kommer den? Det finns tyvärr inget premiärdatum än men jag skulle gissa på sen höst/kanske midseason i januari.

I vilken ordning ska man se avsnitten?

Detta är ju en viktig fråga om man väl bestämt sig för att kolla igenom hela rubbet. Självklart kan man bara börja och titta igenom varje serie för sig (det gör inte SÅ mycket), men vill man vara noga när det gäller crossovers så ska man följa den här ordningen:

?Se först hela första säsongen av Chicago Fire. Sen ser du fram till avsnitt 2×11.

?Börja sedan på Chicago PD 1×01 och se färdigt både säsongerna i denna ordning:

CF 2×11, PD 1×01, CF 2×12, PD 1×02, CF 2×13, PD 1×03-05, CF 2×14, PD 1×06, CF 2×15, PD 1×07, CF 2×16, PD 1×08, CF 2×17, PD 1×09-10, CF 2×18, PD 1×11, CF 2×19-20, PD 1×12, CF 2×21, PD 1×13, CF 2×22, PD 1×14-15

?Säsong 3 av Chicago Fire och säsong 2 av Chicago PD börjar du se varannan fram till CF 3×05 och PD 2×05. Sen ser du i den här ordningen:

PD 2×06, CF 3×06, PD 2×07, CF 3×07, PD 2×08, CF 3×08-10, PD 2×09, CF 3×11, PD 2×10, CF 3×12, PD 2×11, CF 3×13, PD 2×12-15, CF 3×14, PD 2×16, CF 3×15-18, PD 2×17-18, CF 3×19, PD 2×19, CF 3×20-21, PD 2×20, CF 3×22, PD 2×21, CF 3×23, PD 2×22-23

?Säsong 4 av Chicago Fire, säsong 3 av Chicago PD och säsong 1 av Chicago Med ses såhär:

PD 3×01-02, CF 4×01, PD 3×03, CF 4×02, PD 3×04, CF 4×03, PD 3×05-06, CF 4×04, PD 3×07, CF 4×05, PD 3×08, CF 4×06, CM 1×01, PD 3×09, CF 4×07, CM 1×02, CF 4×08, CM 1×03, CF 4×09, CM 1×04, CF 4×10, CM 1×05, PD 3×10-11, CF 4×11, CM 1×06,  PD 3×12, CF 4×12, CM 1×07, CF 4×13, CM 1×08, PD 3×13, CF 4×14, CM 1×09, PD 3×14, CF 4×15, CM 1×10, PD 3×15, CF 4×16, CM 1×11, PD 3×16-18, CF 4×17, CM 1×12, PD 3×19, CF 4×18, CM 1×13, CF 4×19, CM 1×14, CF 4×20, CM 1×15, CF 4×21, CM 1×16, PD 3×20, CF 4×22, CM 1×17, PD 3×21, CF 4×23, CM 1×18, PD 3×22-23

Pust, där har ni den. ?

Vilka här kollar just nu på alla tre Chicago-varianter? Och annars, vilka kollar ni på? Och vad tror ni om Chicago Justice? Resten av er, någon som ska börja titta nu?

Publicerat av

Seriedrottningen

TESTING TESTING.

23 reaktioner på ”En guide till Chicago Fire, PD, Med och Justice”

 1. Jo jag blev sugen på hela fadderuttan! Men jag är f-ledig med en 6-månaders och det blir inte mycket kolla alls på serier nu :( ligger efter i allt känns det som, så får se hur hösten ser ut. Är främst Netflix-serier jag ser nu när jag ammar i soffan :)

  1. Åh jag vet precis hur det är! Det är alltid kul att ha något att titta på när man ammar (eller söver dem bredvid sig) och då är ju Netlix perfekt. Finns ju en massa bra där, speciellt deras egna serier! Mysigt med en liten plutt ?

 2. måste man se alla för att hänga med? följer ingen men sett alla på tv ibland. Chigago fire tycker jag inte är sådär jätte bra men MED tyckte jag verkade jätte intressant när jag sett något avsnitt och PD har jag velat kolla in mer sedan starten men inte gjort det av någon anledning.

  1. Nej det behöver man inte! Alla serier står på egna ben så man kan välja att se bara en eller två. Man missar kanske ena delen av en crossover men det är det enda jag kan komma på. Ser man alla är det bara som ett extra plus för alla karaktärer dyker upp i varandras serier lite då och då och det är kul.. Men man kan absolut bara titta på en. Testa att kolla in bara PD och Med om du vill! Då får du både Halstead-bröderna. ;)

 3. Jag följer alla och kommer kolla på Justice också! Jag älskar The Chicago-universe & älskar deras cross-overs, de gör det verkligen helt naturligt ? och det har varit roligt med några med SVU också, dock är det ingen serie jag följer men har sett en del avsnitt. Jag har alltid varit svag för cross-overs, i min bok kan det aldrig bli för mycket karaktärer i en film/serie som varit med i andra filmer/serier.. typ MCU-stil liksom ?

  1. Haha jag är också svag för crossovers. Så kul alltså. Och älskar hur de bara ploppar upp här och där, blir som en extra fin grej för alla serierna. SVU såg jag bara ett avsnitt av när de gjorde sin första crossover med PD men jag tyckte inte om det så mycket så sen har jag inte orkat följa den också. Räcker med fyra Chicagos. ?

   Tack så mycket, så kul att ni vill diskutera tv med mig. ? ?

 4. Ja, brandutryckningarna är en smula enformiga? De ska vara så dramatiska och maffiga men känner hur jag zoomar ut efter 1 minut :)Har sett både Chicago fire och Chicago Med. Är det värt att kika på
  Chicago Pd alltså? Det är inte bara en polisserie i mängden ? Vad kul att du börjat blogga igen förresten:)

  1. Haha ja precis så är det för mig med.

   Både ja och nej. Ibland är den det, inte som att den är OMGWOW hela tiden. Fallen kan variera lite i kvalitet. Tycker oftast att det är karaktärerna som får en att vilja titta vidare, och ibland också fall som man blir involverad i. Kolla in och se om du bara fastnar bara!

   Tack så mycket, det känns kul! ✊

 5. Jag har enbart sett ungefär.. 2 avsnitt av Med! Fastnade inte – men tyckte det var bra. Har dock ganska stora förhoppningar på den uppkommande, då jag älskar advokatserier!

 6. Så kul att guiden kom precis när jag tänkt kolla in Chicago! Jag har nördigt nog skrivit upp alla avsnitt i ordningen dom sändes och tänkte kolla efter det. Gjorde samma sak med Grey’s o Private Practice då dom ibland har en del crossovers.

  1. Precis så gjorde jag så du har samma lista som mig! Det är ju det säkraste sättet om man verkligen vill se till att inte missa något i crossovers. Lycka till med maratontittandet! ??

 7. Kommer det en uppdatering på hur man ska fortsätta se eller ska man bara fortsätta med varannat avsnitt? Vet inte om det är värt, känns så krånligt. MEn älskar ”forces” och känns som detta är dem perfekta serierna för mig. Undrar också vart du har tittat på dem, eller om du bara settpå tv..

  1. Ingen uppdatering just nu men kanske i slutet på säsongen så att jag kan ta med hela säsongerna plus Justice!

   Förstår dig! Du får avgöra om du vill lägga den tiden på det, det är ju en hel del. Men kan säga att de gör crossovers på det mest naturliga sätt jag sett på tv så det är en av de bästa sakerna. Sen fastnar man olika för olika serier (jag gillar PD och Med). Nej, inte på tv för det hade varit lite svårt med ordningen. Har sett allt online, googla så hittar du.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.