Friday Night Lights: Säsong 1-5

Under sommaren har jag kollat igenom en av mina favoritserier Friday Night Lights från början till start. Och jag insåg att trots att jag tipsat om den i bloggen ett antal gånger så har jag faktiskt aldrig satt mig ner och skrivit vad jag tycker mer specifikt. Så jag tänkte att nu när allt är färskt så passar det ju perfekt. Ännu mer perfekt om någon av er lyssnat på mitt tips och upptäckt den för första gången i sommar. Om ni inte har gjort det än så ge den en chans!

Taylor Kitsch (Tim Riggins) har sagt att 80% av hans repliker i serien var improviserade. Och det märks på naturliga konversationer som verkligen låter riktiga och inte bara som att man memorerat repliker. Skaparen Peter Berg ska ha haft så mycket förtroende för dem att han bara berättade vad han ville få fram i scenen och sedan lät skådespelarna improvisera. Jag älskar verkligen äktheten och att man aldrig någonsin tänker “sådär pratar ingen i verkligheten”. Jag undrar om man någonsin kommer få se det på samma sätt igen på tv, men jag hoppas det.

Klicka in i inlägget för ett spoilertastic sammanfattning av säsongerna. Clear Eyes, Full Hearts, Can’t Loose!!

friday-night-lights-säsong-1

Säsong 1 är perfekt. Älskar den så mycket och det är den jag sett flest gånger = kan nästan utantill. Jag älskar att det är då man får lära känna alla karaktärer som man fastnar för sen. Mina största favoriter är Tami och Eric. Plus Tim Riggins förstås, han har alltid varit min supercrush. Matt Saracen gillar jag, men ännu mer i senare säsonger när han får lite mer självförtroende. Jag älskar att se Coach få en fadersroll till alla spelarna (det fortsätter dock genom hela serien) och att Julie fortfarande är en sympatisk karaktär. När jag kollat om på serien har jag tyckt att Jasons storyline varit så intressant också. En varm, äkta säsong som man älskar allt av…även om man som mig aldrig någonsin fattat amerikansk fotboll förut.

friday-night-lights-säsong-2

Säsong 2 är den säsong som är min minst favorit. Jag vet att serien fick press från kanalen att addera lite drama och göra det spännande, men det funkar inte. Julies personlighetsförändring och Landry/Tyras MORDstory (som sedan bara droppas så fort) är så hemska. Dessutom, på grund av författarstrejken, så blev det bara 15 avsnitt istället för de planerade 22 vilket gör att allt känns väldigt abrupt. Här är alla saker som jag gissar på skulle hända under de 8 avsnitten och som aldrig fick ett avslut, vissa är jag mer ledsen över än ha missat än andra:

 • Hur Tami blev befodrad från kurator till rektor.
 • Hur Smash skadade sig och hur de förlorade playoffsen.
 • Att Lylas mamma flyttade med sin pojkvän och tog med sig sina barn, men hon valde att stanna med Buddy.
 • Övergången till att Lyla dumpade sin kristna pojkvän och insåg att hon ville vara med Tim. Med tanke på hur bestämd hon var att hon inte älskade honom, och med tanke på att de är mina favoriter tillsammans så känner jag mig lite lurad på att inte ha fått se det. Blir så frustrerad över det, det hade precis börjat bli bra med Tim som börjat gå till kyrkan och smöra in sig. Och hans radioshow! Önskar att man kunde trolla så man kunde få se det ändå.
 • Santiago. Vart tog han vägen?
 • Matts “everybody leaves”-utbrott till Eric. Vill tro att de skulle adressera det mer när Eric insåg hur sårad Matt blivit av att han lämnade dem för ett annat jobb.
 • Jason, hans flickvän och graviditeten. Detta är jag också ledsen över. Hade velat se det utspela sig!

friday-night-lights-säsong-3

Säsong tre tycker jag också är jättebra. Även om den kämpar lite med att förklara saker efter den röriga S2. Men de hittar i alla fall tillbaka till känslan som gjorde S1 så bra. Älskar att Tim och Lyla är tillsammans, så lycklig är han aldrig under hela serien igen. Älskar också hur fin Matty är med sin mormor. Och Smash story med Coach i början av säsongen, blir alldeles tårögd för hur han bryr sig om sina spelare, även de som inte spelar för honom längre.

Gillar också att det slutar med en twist om att Eric måste ta över Lions istället. Alla spelare som man kände och brydde sig om var ju borta, kvar fanns ju bara JD McCoy (blä). Så det kändes okej att Panthers var ett färdigt kapitel. Älskar slutet på Jasons historia. På något sätt blev det så viktigt för mig att han skulle lyckas och få det bra och så gjorde han det. Jag kan ha blivit ganska tårögd i hans sista scen. Vilket också påminner mig om vänskapen mellan Tim och Jason som också är så fin.

friday-night-lights-säsong-4

Trots att det är nya kids i säsong fyra så gillar jag den. Inte fullt lika mycket som det gamla gänget, men nästan. Gillar att Tim är som en storebror till Becky. När det gäller Vince så både gillar jag/hejar jag på honom, samtidigt som jag tycker att några av hans storylines (hans kriminella sida) är jobbiga. Men jag tycker om vänskapen mellan Luke och Vince, ibland känns det tråkigt att de bara fick två säsonger på sig att utforska den. Känslan av en nystart i säsongen, och att se Eric bygga upp något från start gjorde det till en väldigt bra helhet.

friday-night-lights-säsong-5

Jag kände att säsong 5 var en värdig sista säsong. Ibland man kan tycka att en serie blir sämre med tiden men jag tycker att de höll upp kvalitén. Vince växer verkligen den här säsongen, det är en av mina favoritstorylines att se honom mogna och bli en ledare. Matt blir snygg. Gillar Julie och Matts story, förutom Eric och Tami så är de två seriens stora “meant to be”. Minus för att Tim är med så lite i säsongen, saknade verkligen hans humor på skärm. Senaste gången jag tittade slog det mig att Tim och Erics relation är en av de som finns med i alla säsonger och håller till slutet, det tycker jag är så fint. Jag älskar verkligen slutet också och beslutet som Eric tar. Det känns bara perfekt att det slutar med att Eric och Tami går med armarna omkring varandra på fotbollsplanen. Åh, denna fina serie. Har varit så kul att djupdyka in i den en gång till, kommer att sakna det.

Finns det några andra gamla FNL-fans här? Eller några nya? Berätta gärna om era favoritkaraktärer och säsonger!

Publicerat av

Seriedrottningen

TESTING TESTING.

18 reaktioner på ”Friday Night Lights: Säsong 1-5”

 1. åååh det var precis min plan i sommar att kolla på fnl igen..men jag lyckas inte hitta serien online?? har du dvdbox eller VAR har du kollat? :)

  ps. så glad att bloggandet är igång igen!!!

  1. Alla 5 säsongen finns på HBO Nordic, du kan ju alltid teckna en gratismånad om du inte vill betala, men de har många bra serier så jag tycker det är värt pengarna

  2. Alla säsongerna finns också på amerikanska Netflix! Det var där jag såg dem. Har du svenska netflix så kan du använda dig av ett plugin i din webbläsare för att “byta land”. :)

   Och tack så mycket, blir så glad av peppiga kommentarer!

 2. Nu vågade jag inte klicka mig vidare för att läsa. :P

  Jag har länge funderat på att jag ska ta tag i att se denna serie.. Kanske dags att göra det snart då?
  :)

  Fast först ska Buffy, The Mentalist och kanske Walking dead ;)

 3. Friday night Lights är en av mina favoritserier. Den är fantastiskt bra. Karaktärerna, relationerna, hela samhället där allt kretsar kring football liksom. Även det att de använder sig nästan bara av handkameror och liknande gör också att allt känns så äkta. Det är inte många andra tv-serier som lyckas med det.

  Tim Riggins är också min favorit – man kan inte undgå att ha en supercrush på honom. Han dricker typ alldeles för mycket och gör ofta bort sig helt totalt, men han bryr sig så om sina vänner och sin familj och det väger upp för det mindre bra.

  Tycker att det är synd att serien inte fått mer uppmärksamhet i Sverige. När jag först såg den gick den typ på morgonen på lördagar och söndagar. Inte direkt optimal sändningstid.

  1. Håller med, håller med <3 Den känns så äkta och annorlunda från andra glammiga serier på tv!

   Tim Riggins är ju ändå så fin för trots att han är en klant med sitt egna liv så vill han alltid hjälpa andra och sin familj.

   Känns tyvärr som att många missat den ja! Det är därför jag försöker nämna den lite här och där haha.

 4. En av mina topp tre serier!!
  Älskar Tim så mkt. Gillade inte heller att han var med så lite i slutet pch håller helt med om den där Mordhistorien i s.2. Fruktansvärd!

 5. Jag har sett att du har tipsat om denna serien så många gånger, men har bara tänkt att en serie om amerikansk fotboll kan väl inte vara så bra. Men när jag behövde något att kolla på under sommaren och hittade den på HBO så tänkte jag att jag kan väl ge den en chans.
  Och det ångrar jag verkligen inte! Både jag och min sambo älskar den & det är en av dom bästa serier jag sett! Nu har jag inte varit riktigt lika snabb och är i mitten av säsong 3. Jag visste inte att säsong 2 fick ett tidigare avslut än den skulle, det förklarar varför man var lite förvirrad i början av säsongen. ;)
  Man fastnar verkligen för alla karaktärerna och jag tycker den har många väldigt roliga stunder.
  Gillar också Coach & Tami väldigt mycket. Även Riggins, men jag kan inte riktigt se att han skulle vara så snygg som alla verkar tycka. ;)

  Så jag vill verkligen tacka för detta tipset! :)

  1. Åh fy vad roligt att höra. Det är SÅ kul när någon tittar på mina tips och faller dit med! Riggins har väl ett sånt utseende som man antingen älskar eller inte alls ser charmen med. Jag tycker han är dreggel-dreggel-dreggel. Haha.

 6. Har precis kollat sista avsnittet på S3 av FNL nu. Första gången jag ser serien och jag håller med, den är bra!

  Har oxå noterat att det är sådant härligt flyt i replikerna och det har ju då sin förklaring om de fick så pass mkt fria händer. Me like!

  Lite rädd för att börja kolla på S4 då det verkar som att många av de man lärt känna inte kommer vara med längre. Har verkligen fastnat för de flesta karaktärerna!

  Jag har exakt samma smak som du när det kommer till par i Tv-serier. :-) Jag är enig med de flesta par du brukar nämna :-) Jag blir “besatt” och skulle kunna droppa en serie för att ngn i ett par dör. Skippade sista säsongen av SOA, kunde bara inte med det som hände…! Haha

  Veronica och Logan är favoriten! Bättre kemi går nog inte att ha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.